Wist je dat een groot deel van alle woningbranden zijn te wijten aan schoorsteenbranden? Vaak leidt een verstopte schoorsteen tot een schoorsteenbrand en kan zomaar leidde tot meer problemen. Een woning met een schone schoorsteen is daarom een veilige woning. Wanneer jij een houtkachel, pellet kachel of bijvoorbeeld een gasbrander in huis hebt moet je regelmatig je schouw en schoorsteen schoonmaken. Waar moet je op letten en waarom moet je schoorsteen regelmatig schoonmaken? 

Waarom moet je schoorsteen schoonmaken?

Een van de grootste redenen waarom je je schoorsteen moet schoonmaken is natuurlijk voor de veiligheid. Een opeenstapeling van roet en eventuele vogelnesten kunnen ervoor zorgen dat – wanneer de kachel of openhaard aanstaat –  dat er een vuur ontstaat. Daarnaast zorgt roet ervoor dat de luchtafvoer via de schoorsteen bemoeilijkt wordt. Het gevaarlijkste gevolg daarvan is slechte verbranding en dat brengt CO met zich mee. Dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Ook kan een vervuilde schoorsteen ervoor zorgen dat je meer brandstof verbruikt. Hout brandt beter als het toegang heeft tot een goede luchtstroom. Je huis zal sneller opwarmen en je zult minder brandstof verbruiken. 

Schoonmaken van schoorsteen, is dat verplicht?

Op het moment dat je schoorsteen is aangesloten op een centrale verwarming ben je verplicht hem te laten reinigen. Je kan gemakkelijk je schoorsteen vegen met Univé of met een schoorsteenveger uit de buurt.  Je moet jaarlijks je schoorsteen laten vegen op het moment dat je kachel hout, steenkool of pellets verstookt. Op het moeten dat je kachel of openhaard op gas draait moet je het tweejaarlijks schoonmaken 

Hoe veeg je je schoorsteen?

Wil je de schoorsteen van je kachel of openhaard zelf vegen? Dat kan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De makkelijkste manier om je schoorsteen te reinigen, is met een ontroeterblok. Je verbrandt de blok en de hij maakt het roet in je schoorsteen los. Vaak raad een schoorsteenveger dat af omdat het eerder preventief is dan dat een schoorsteen echt schoon is. Het voordeel is wel dat een schoorsteen gemakkelijker te reinigen zijn en roet zal zich minder snel opstapelen. Een andere – meest gebruikte manier is het dak op klimmen en met een borstel de schoorsteen vegen. 

Vaak bestaat zo een veger uit een borstel met een metalen draad met onderaan een kogel. Door de kogel te laten zakken en weer boven te halen, wordt je schoorsteen van de binnenkant geschuurd en komt al het roet los. Denk dan wel kachel af want anders heb je al het roet in huis.  Heb je geen zin in deze onderneming? Dan kan je natuurlijk ook een schoorsteenveger laten komen. Het grootste voordeel: het kost jou geen tijd en je hebt weer een goedwerkende schoorsteen. Kan je veilig een vuurtje stoken.