Wanneer je je woning aan het renoveren bent, is dat het uitgelezen moment om na te denken wat je juist wil veranderen. Kies je ervoor om alles te veranderen of beperk je je tot het aankopen van nieuwe meubels? Indien je een groter budget hebt, kan je er misschien over nadenken om extra sfeer elementen toe te voegen aan je woning. Een perfect voorbeeld hiervan zijn kachels. Vandaag de dag heb je verschillende opties waaruit je kan kiezen. In dit artikel worden de meest voorkomende kachels besproken.

Houtkachel

De kans is groot dat je bij kachels meteen aan een houtkachel denkt. Dit zijn ook de kachels die je in films ziet waarbij het hele gezin gezellige momenten beleeft als het sneeuwt buiten. Het element van sfeer en gezelligheid is dan ook een van de belangrijkste factoren waarom veel mensen kiezen voor een houtkachel wanneer ze een kachel willen plaatsen. Daarnaast kan een houtkachel ook heel wat warmte afgeven.

Hou er wel rekening mee dat, zoals de naam het al zegt, een houtkachel enkel werkt met hout. Indien je veel gebruikt maakt van dergelijke kachels moet je er dus voor zorgen dat je een grote voorraad van hout in huis hebt. Dit kunnen de klassieke houten blokken zijn, maar deze nemen heel wat plaats in beslag nemen én moeten ook droog gestockeerd kunnen worden. Een goed alternatief kunnen houtsnippers of houtschilfers zijn die je gewoon in een tuinwinkel kan kopen. Een mogelijk nadeel is dat je bij een houtkachel wel risico hebt op opspattende houtschilfers. Zorg er dus zeker voor dat kleine kinderen op een veilige afstand worden gehouden om ongevallen te vermijden.

Gaskachel

Een mogelijk alternatief voor een houtkachel is een gaskachel. Aangezien deze op gas werkt, kan dit op financieel gebied een minder goede optie zijn. Daarnaast kan een gaskachel ook enkel werken wanneer er een aansluiting is van een gasleiding. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je een gaskachel koopt. Indien deze niet aanwezig is, kan dit heel wat extra kosten en verbouwingswerken met zich meebrengen. Het voordeel van een gaskachel is dat je hier geen risico hebt op opspattende schilfers.

Elektrische kachel

Een derde mogelijkheid voor een kachel is een elektrische kachel. Het grote voordeel hierbij is dat je deze gewoon in een stopcontact kan steken. Je hoeft hier dus geen extra werken voor te laten uitvoeren of aanpassingen te doen aan je interieur. Een mogelijk nadeel is wel dat de vlammen die worden geproduceerd niet echt zijn. Het is met andere woorden dus niet de beste keuze wanneer je vindt dat een kachel vooral gezelligheid moet uitstralen.

Dit zijn slechts drie voorbeelden van verschillende kachels waaruit je vandaag de dag kan kiezen. Laat je zeker bijstaan door een expert wanneer je een keuze wil maken.