Of je nu je kerstversiering hoog en droog wil ophangen of een herstelling moet doen in de hoogte, het is sowieso een riskante en weinig evidente manier om hieraan te beginnen. Als je veilig en vlot in de hoogte wil werken, zorg je er best voor dat je aangepast materiaal hebt om veilig te werk te gaan. 

Werken in de hoogte

Wanneer je werken in de hoogte wil uitvoeren, maak je het best gebruik van een hoogwerker. Zo’n machine kun je huren, al dan niet met iemand die het werk van je overneemt, of je kunt er een kopen als je er vaak gebruik van wil maken. Er bestaan verschillende soorten hoogwerkers, die allemaal hun eigen nut hebben. 

Soorten hoogwerkers

Als je een kleine verhuis naar een verdieping wil doen, kun je een bestelwagen met hoogwerker huren. Zo’n bestelwagen kun je voor korte of lange termijn huren. Heb je daarentegen zware lasten te tillen op moeilijk bereikbare plaatsen, dan schakel je beter een hoogwerker op een vrachtwagen in. Op die manier kun je zowel in de hoogte als zijdelings werken, met de veiligheid van een stabiel platform onder de kraan. In de korf van zo’n kraan zit een stroomvoorziening, waardoor je niet met losse kabels hoeft te werken.
Wanneer je op een moeilijk toegankelijke plaats moet kunnen parkeren met je hoogwerker, bijvoorbeeld in een gebouw, heb je een spinhoogwerker nodig. Deze machines hebben maar een kleine doorgang nodig om ergens binnen te raken en kunnen zich overal veilig voortbewegen met behulp van hun rupsbanden. Zo worden zelfs de meest fragiele ondergronden gevrijwaard van schade.
Wanneer je zware materialen niet alleen moet tillen, maar ook moet vervoeren, is een autolaadkraan jouw redder in nood. Deze kranen werken met bedienaars die ervoor zorgen dat je last heel precies kan worden geplaatst of verwijderd.
Het grote voordeel van mobiele torenkranen is dan weer dat de bedienaar een perfect overzicht over je werf kan bewaren en ook horizontaal ver kan werken.
Als laatste bestaan er ook telescoopkranen. Dit soort kraan beschikt over een telescopisch uitschuifbare giek. De giek is vervaardigd uit verschillende kokers, waardoor ze extra hoog kunnen raken. 

Waar vind je zo’n kraan?

Als je een specifieke kraan nodig hebt voor een korte tijd, wend je dan tot een gespecialiseerde firma die deze kraan verhuur serieus neemt. Je kan kiezen welk soort kraan je graag wil gebruiken en aanduiden hoe lang je ze nodig hebt. Vraag zeker eerst een offerte aan voordat je met een bedrijf voor kraanverhuur in zee gaat. Bij bepaalde kranen heb je ook een bedienaar nodig. Ook deze kan mee in het huurcontract opgenomen worden.
Weet je niet goed welk soort kraan geschikt zou kunnen zijn voor jouw klus? Vraag dan zeker advies aan een gespecialiseerde firma.